fbpx
More

  Опозоционната ВМРО-ДПМНЕ внася вот на недоверие срещу правителството в Северна Македония

  Лидерът Християн Мицкоски обяви, че формацията вече разполага с парламентарно мнозинство

  Опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ ще внесе вот на недоверие срещу правителството на страната най-късно до 14:30 часа днес. Това стана ясно от изказване на лидера на формацията Християн Мицкоски, който допълни, че ще даде още малко време на премиера Зоран Заев да изпълни обещанието си и да подаде оставка, както заяви миналата седмица. Така идните часове ще бъдат особено критични за политическата картина в РСМ.

  На този етап Заев все още не е депозирал оставката си, каквото следва да направи според конституцията на югозападната ни съседка, ако наистина иска да освободи премиерския пост. От ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че опозицията вече разполага с парламентарно мнозинство от 61 депутати при парламент от 120 народни представители.

  Зоран Заев обяви, че подава оставка от поста си на министър-председател миналата седмица, когато управляващият Социалдемократически съюз претърпя категорично поражение на втория тур от местните избори. СДСМ загуби в редица градове от ВМРО-ДПМНЕ, включително в Скопие.

  От днес македонската столица вече е с нов кмет. Данела Арсовска встъпва официално в длъжност, след като в пряк двубой с досегашния градоначалник и представител на управляващото мнозинство Петре Шилегов, успя да спечели повече гласове на втория тур миналата неделя. Арсовска е подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ. Сериозна точка на конфронтация между опозиция и управляващи стана българската й лична карта, която СДСМ показа дни преди решаващия вот, а Арсовска определи публикуваните снимки като лъжа.

  Обвиняваната, че е българка Данела Арсовска спечели Скопие и взе главата на Зоран Заев
  От днес Данела Арсовска е новият градоначалник на Скопие

  През последните години опозиционната ВМРО-ДПМНЕ води методична вътрешнополитическа кампания, основаваща се на антибългарска реторика. Част от нея включва и критика към досегашния премиер на страната Зоран Заев. Той многократно е обвиняван, че неглижира македонските интереси в комуникацията си със София.