fbpx
More

  Опозиционните партии с критики към антикризисните мерки (ВИДЕО)

  От БСП   готвят закон, който ще внесат още през следващата седмица, за облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор

  В отговор на приетите от правителството антикризисни мерки от опозицията заявиха, че те са в подкрепа на инфлацията.

  Антикризисните мерки на правителството са мерки в подкрепа на инфлацията, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ

  „Чухме, че това били мерки в подкрепа на хората или антиинфлационни мерки. Нито едното е вярно, нито другото. Това са мерки в подкрепа на инфлацията”, каза Дончев.

  „Всъщност мерките, които днес бяха предложени, са популизъм, безотговорност към бъдещето и не предлагат никакво колосално увеличение, а предлагат един колосален хаос”, заяви от своя страна Деница Сачева, която беше социален министър в правителството на ГЕРБ.

  Тя заяви, че би призовала българските пенсионери да не слушат в момента какво им говори правителството, да не се объркват в тези числа и проценти, защото нищо още не е договорено първо между самата коалиция. “Второ, очевидно, че нито едно от предложените решения не е договорено с Националния съвет за тристранно сътрудничество”, каза тя

  “За пореден път българското правителство тича след събитията.”, допълни  лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.
  Йордан Цонев от ДПС сподели позицията на ГЕРБ, че мерките са закъснели. Цонев посочи, че обявените мерки първо са закъснели и второ нямат фокус.

  „Тоест – не са достатъчно ясно таргетирани и с достатъчно ясни цели, които да отговарят на ситуацията, в която се намира в момента страната – и бизнесът и хората”, заяви Цонев.

  “Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство като фокус, който трябва да бъде най-ясно застъпен”, заяви той.

  От “Има такъв народ”  са съгласни с голяма част от представените антикризисни мерки.

  „Не мога да кажа, че не съм съгласен с някои от мерките точно, но имам резерви към някои от тях”, уточни Каримански.

  Той заяви, че например не е ясно за тютюневите изделия как ще бъдат облагани с по-висок акциз. „Това не е ясно, схемата не е ясна. Там аз не мога да кажа дали примерно това, което възнамерява да направи Министерство на финансите, е достатъчно прецизна схема, която наистина ще донесе за фиска такъв резултат, какъвто бихме искали”, допълни Каримански.

  От БСП   готвят закон, който ще внесат още през следващата седмица, за облагане на свръхпечалбите в енергетиката и за производителите, и за търговците в държавния и частния сектор.

  “Нормалната печалба е 15 процента“, обясни Борислав Гуцанов.

  Искаме да благодарим на коалиционните си партньори, защото действително се приеха едни социални мерки, които не успяхме в годините назад да ги направим. Това каза Борислав Гуцанов от БСП за антикризисните мерки, обвени днес.