fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:36

ОПЕК+ се събира заради европейското ембарго върху руския петрол 

Дебатите между 13-те членки, начело със Саудитска Арабия, и десетимата им партньори, оглавявани от Русия, ще започнат с технически дискусии в 12 ч. по Гринуич

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Страните от групата ОПЕК+ се събират днес, за да коригират петролното си производство предвид обявеното от ЕС ембарго върху руския петрол, което поставя Москва в деликатно положение в рамките на групата, предаде Франс прес.
       
Анализаторите разчитаха допреди два дни, че статуквото ще се запази въпреки призивите на Запада неформалното обединение да отвори повече кранчето, за да се спре скокът на цените, който ускори темп след съобщението на 27-те за ембаргото. Всички те изтъкнаха волята на 23-членната група, де факто ръководена от Рияд, да щади Русия и да запази единството на обединението.

Досега пазарът предполагаше, че ОПЕК+ ще остане на същата вълна и ще повиши съвсем малко обема на производство от 432 000 барела на ден през юли, включвайки Русия, обобщава Карстен Фритш, анализатор в “Комерцбанк”.

Тази стратегия, започнала през пролетта на 2021 г., цели постепенно възстановяване на равнищата на производство от преди пандемията от КОВИД-19 след драстичното намаление в контекста на срива на търсенето, свързано със санитарните ограничения и локдауните по света.

Статия във в. “Уолстрийт джърнъл” обаче пося съмнение. Според американското издание членовете на Организацията на страните износителки на петрол проучват възможността Русия да бъде отстранена от споразуменията, определящи производствените квоти. Подобен сценарий би позволил на Обединените арабски емирства да черпят от неизползваните си мощности, за да компенсират отчасти пропуснатите печалби, а така пазарите да бъдат успокоени.

Дебатите между 13-те членки на ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, и десетимата им партньори, оглавявани от Русия, ще започнат с технически дискусии в 12 ч. по Гринуич-14 ч. във Виена, където е централата на картела, или 15 ч. българско време. След това ще се състои пленарно заседание чрез видеоконферентна връзка, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here