26.01.2023 | четвъртък | 23:46

Опасност от екокатастрофа в Асеновград и Велико Търново

Публикувано:

Сподели поста:

БСП сигнализира за опасност от екокатастрофа в Асеновград и Велико Търново

Искаме да опазим чисти земята, въздуха и водите на България

„Миналата седмица от тази трибуна застъпихме екологичната тема, която е сред основните приоритети на БСП, на младите хора в България, но и на всички граждани. БСП иска да опази чисти земята, въздуха и водите на България.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев на пресконференция в Народното събрание.

Социалистът припомни част от последователните действия на левицата в сферата на екологията в последните седмици: „Присъствахме и изказахме подкрепа на протестиращите за инвестиционните намерения в яз. „Огоста“. След това ви запознахме и с казуса по отношение на завода за отпадъци, който беше планиран чрез инвеститорско намерение в местността “Жерково“, в близост до три села на България. Засега там нещата вървят към успешен край. Знаете, че защитихме хората от химическия завод в Долно и Горно Сахране, община Павел баня“, коментира той.

Днес левицата сезира за нови два случая в страната. „Ние последователно ще отстояваме България да има чисти въздух, земя и вода, по този начин се грижим за населението на страната. Младежкото обединение на БСП също силно застъпва тази позиция и активно работи по нея“, обясни депутатът.

Ченчев обясни, че БСП не е против чужди инвестиции в България, но ще предприеме законодателни инициативи. „На първо място, да има законово отстояние и известна дистанция, която да гарантира безопасността на българските граждани от химични заводи, заводи за отпадъци, кариери, които застрашават жителите“, каза още той.

Красимира Йовкова, председател на Комисията по екология към Националния съвет на Младежкото обединение в БСП, представи първия казус от района на община Асеновград, който е свързан с изграждането на три кариери. „По-голямата част от местното население водим ежедневни борби да запазим целостта на нашата природа такава, каквато е. Да запазим чистотата на питейната вода, качеството на хранителните продукти, здравето на хората и нашите домове“, заяви тя.

По думите ѝ за 10 години в общината се получават решения за изграждането на три инвестиционни намерения, които са в радиус от два километра помежду си. „Те са в голяма близост до населените места и до домовете на хората. Това са предпоставки за огромна демографска, социална и екологична катастрофа. Общият брой жители, които биха били засегнати от това нещо, е над 3 100 души“, обясни Красимира Йовкова и допълни, че Младежкото обединение на БСП държи това нещо да спре.

„Усилията ни произлизат от острата нужда да се обединим и да излезем със споделени визия и мислене за създаването на закони, които да бъдат от полза както за защита на природата, така и за човешките права“, уточни тя.

Вторият казус засяга жителите на великотърновските квартали “Чолаковци“ и “Бузлуджа“, чиито жители от години алармират за запрашаване, задимяване, неприятни миризми и силен шум в района на небезизвестното предприятие Кроношпан.

„Представете си в тези квартали колко малки деца живеят, аз като майка на две деца, няма как да не обърна внимание на този факт и какъв въздух трябва да дишат семействата“, заяви София Вергилова – член на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП. По думите ѝ на предприятието са налагани няколко санкции, но въпреки това докладите показват, че въздухът в района е замърсен. „Защо жителите на Велико Търново трябва да дишат този въздух и този фин прах?“, попита тя.

„Въпросът е кой позволява това да се случва и доколко контролните органи успяват да се справят с проблема. Дали не трябва да се контролират органите, които правят проверките, защото в крайна сметка основната цел на БСП, а и на всички, е опазване на здравето и човешкия живот“, заяви на финала София Вергилова.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...