fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:16:53
петък | 27.05.2022 | 03:16:53
17.8 C
София

ООН поиска разследване на насилието над жени и защита на децата в Украйна

Съветът за сигурност ще се събере на ново заседание заради Украйна на 19 април

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Съветът за сигурност на ООН се събра на ново заседание за Украйна. Представители на световната организация поискаха разследвания на насилието срещу жени и защита на децата в тази страна, предаде Франс прес.

Заседанието бе свикано по искане на Съединените щати и Албания.

“Тази война трябва да спре. Сега”, подчерта изпълнителната директорка на агенцията “ООН жени” Сима Бахус.

Директорът на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за спешните програми Манюел Фонтен каза, че близо две трети от украинските деца са напуснали дома си след руската инвазия на 24 февруари, предаде Асошиейтед прес.

Той отбеляза, че за първи път вижда подобно нещо за 31 години хуманитарна дейност.

4,8 милиона от общо 7,5 милиона деца в Украйна са напуснали своя дом. 2,8 милиона от тези непълнолетни са вътрешно разселени, а останалите са бежанци в чужбина, уточни представителят на УНИЦЕФ, току-що завърнал се от посещение в тази страна.

Той съобщи, че от началото на войната е потвърдена смъртта на 142 деца, като добави, че почти сигурно реалният им брой е по-висок.

На заседанието Русия за пореден път отхвърли обвиненията, отправени срещу нея от други страни членки на Съвета за сигурност, предаде Франс прес.

Спазвайте “презумпцията за невинност”, призова руският заместник-постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски. Той увери, че целта на “специалната военна операция” на Русия и “да спаси бъдещето на Украйна”.

Русия разполага с право на вето в Съвета за сигурност и може да не допусне никакво разследване или санкции срещу себе си. Съветът на ООН по правата на човека, от който страната бе изключена в четвъртък с решение на Общото събрание на световната организация, обаче има правомощия да започне разследвания, отбелязва АФП.

Междувременно дипломати съобщиха, че Съветът за сигурност ще се събере на ново заседание във връзка с Украйна. То ще се проведе на 19 април по инициатива на Франция и Мексико и ще бъде посветено на хуманитарната ситуация в тази страна след руската инвазия, допълва БТА.

От началото на войната Съветът за сигурност е заседавал 15 пъти. Целта е да бъде поддържан натискът върху Русия, отбелязва АФП.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук