fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 04:18

ООН: Няма начин да се решат глобалните проблеми без сътрудничество между САЩ и Китай

Говорителят на генералния секретар на организацията Стефан Дюжарик отговори на въпроси относно напрегнатите отношения между САЩ и Китай

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Няма начин да се решат глобалните проблеми без сътрудничество между САЩ и Китай, съобщиха от Организацията на обединените нации.

На пресконференция в централата на ООН говорителят на генералния секретар на организацията Стефан Дюжарик отговори на въпроси относно напрегнатите отношения между САЩ и Китай. Това се случи след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Дюжарик отбеляза значението на сътрудничеството между САЩ и Китай за решаване на предизвикателствата в света. Той обърна внимание на нарастването на напрежението между двете световни сили в отношенията с Тайван и решението на Китай да прекрати сътрудничеството с Вашингтон по много въпроси.

Той смята, че генералният секретар няма как да реши най-належащите световни проблеми без ефективен диалог и сътрудничество между двете страни.

След като Нанси Пелоси посети Тайван като най-високопоставения представител на САЩ след 25 години, Китай обяви, че е прекратил сътрудничеството си със САЩ по много въпроси – от военните преговори с Вашингтон до проблема с климата. Администрацията в Пекин обяви също, че ще наложи санкции на Пелоси и семейството ѝ, и започна военно учение в Тайванския проток, което се очаква да продължи до неделя.

Пекин, който признава Тайван за част от своята територия, заяви, че разглежда посещението на Пелоси като “нарушение на неговия суверенитет и териториална цялост”. От Китай предупредиха, че ще предприемат строги контрамерки.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img