fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 01:20

ООН няма да бойкотира зимните олимпийски игри в Пекин

Генералният секретар на ООН ще отиде на откриването на Олимпиадата в Пекин, въпреки че много западни държави обявиха дипломатически бойкот

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще отиде на откриването на Олимпиадата в Пекин. Той обяви, че няма да се присъедини към дипломатическия бойкот, който беше наложен от няколко държави. Португалецът каза, че игрите имат многоаспектен характер, а политическият е само нюанс от общата картина.

“Олимпийските игри са много важна проява, която символизира ролята на спорта в сближаването на хората. Както и способността на спорта да носи мир. Точно в този контекст, а не като политическа декларация, възнамерявам да отида на откриването. Ще нося посланието, че Олимпийските игри трябва да са инструмент за постигане на мир по света”, заяви Антонио Гутериш.

Бойкотът беше обявен от САЩ. След това се присъединиха Великобритания, Канада, Австралия и Япония. Отправени бяха дори призиви домакинството на зимната Олимпиада да бъде отнето от Китай. В рамките на Европейския съюз също имаше сериозни дебати по темата.

Много държави, както и редица организации за защита на човешките права обвиняват Китай в масови репресии към граждани на страната.

Основният фокус на международната общност е върху мюсюлманите уйгури в района на Синдзян, за които хуманитарни наблюдатели констатират, че са затваряни в специални трудови лагери, където срещу тях се упражнява насилие.

Пекин апелира игрите да не се превръщат в поле за правене на политика и преди месеци заяви, че ще отговори реципрочно на дипломатическия бойкот, който САЩ обявиха през есента на 2021-а година.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img