fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 12:36:28
събота | 28.05.2022 | 12:36:28
21.8 C
София

ООН: Над 5,5 милиона души са напуснали Украйна

Сто двайсет и шест души са евакуирани от обсадения металургичен комбинат "Азовстал" в Мариупол

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Над 5,5 милиона души са избягали от Украйна от началото на войната на 24 февруари, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитиран от Ройтерс.

За статистическото изчисляване на броя са използвани различни източници, основно данни от официалните гранични пунктове, предоставени от властите, уточни ВКБООН.

На този фон сто двайсет и шест души са евакуираните от уикенда досега от обсадения металургичен комбинат “Азовстал” в украинския град Мариупол, съобщиха руски източници, цитирани от ДПА.

Над половината от тях са избрали да бъдат евакуирани на контролирана от Украйна територия, заяви руското министерство на отбраната и добави, че безопасността им е гарантирана.

“Шейсет и деветте граждани, решили да избягат към района, контролиран от режима в Киев, са предадени на представители на ООН и Червения кръст и в момента пътуват към Запорожие с автоколона”, посочи министерството.

Русия до голяма степен превзе Мариупол. Според оценки в града, при катастрофални условия, са останали около 100 000 души от 400 000-ното му предвоенно население.

Последните защитници на Мариупол се окопаха в комбината “Азовстал”, заедно с цивилни, и отказват да се предадат въпреки многократните руски искания да го направят.

Не е ясно колко точно хора има в бункерите на комбината, които са строени да издържат на ядрена война, отбелязва ДПА. Украинската Национална гвардия говори за 200 цивилни, които все още са блокирани в комбината, включително 20 деца. Освен тях там имало и около 500 ранени бойци на украинската съпротива, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Предложение на руския президент Владимир Путин да им бъде предоставено лечение, ако тези, които са останали в комбината, сложат оръжие и се предадат, беше отхвърлено, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук