fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 15:12:40
събота | 21.05.2022 | 15:12:40
26.8 C
София

ООН: Броят на бежанците от Украйна надхвърли 6 милиона души

Руската инвазия, която започна на 24 февруари, предизвика масови бежански потоци

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Броят на бежанците от Украйна от началото на руската инвазия надхвърли 6 милиона. Това е най-тежката бежанска криза в Европа от края на Втората световна война, съобщи агенцията на ООН за бежанците, цитирана от Ройтерс.

Руската инвазия, която започна на 24 февруари, предизвика масови бежански потоци, включително на 8 милиона вътрешно разселени украинци. Данни на ООН сочат, че към вчерашна дата 6 029 705 жители на страната са напуснали Украйна.

Повече от тях са влезли в Европейския съюз през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния, предаде БТА.

Полша е приютила най-голям брой бежанци (3 272 943 към 11 май), отбелязва Франс прес. Жените и децата представляват 90 процента от тези бежанци, а мъже на възраст от 18 до 60 години, подлежащи на мобилизация, нямат право да напускат страната. Ежедневният поток от бежанци е намалял значително от началото на военните действия.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук