fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:46

ООН: 10 милиона души са напуснали домовете си в Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

10 милиона души – над една четвърт от населението на Украйна, са напуснали досега домовете си заради „опустошителната“ война, водена от Русия. Това заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, съобщи Франс прес.

„Войната в Украйна е толкова опустошителна, че 10 милиона души са избягали – или разселени вътре в страната, или бежанци в чужбина. Онези, които водят войни навсякъде по света, носят отговорност между другото и за страданията, причинени на граждански лица, принудени да бягат от домовете си“, каза Гранди в Туитър.

Службата на ООН за бежанците уточни, че 3 389 044 украинци са напуснали страната от началото на руската инвазия на 24 февруари, а други 60 352 са на път да се изселят, предаде БТА. Близо 90 % от избягалите са жени и деца. Мъжете от 18- до 60-годишна възраст могат да бъдат призовани на военна служба и нямат възможност да заминат.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img