fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 20:13

Омбудсманът поиска спешни мерки срещу използването на “райски газ”

Множество жалби от родители и граждански организации са изпратени към обществения защитник

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев. Причината са множество жалби от родители и граждански организации, в които сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като “райски газ”. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Общественият защитник настоява да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу все по-устойчивата вредна мода, която е известна главно сред подрастващите. Тийнейджърите дишат балони с “райски газ” на партита, лични празници, в дискотеки и барове. Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е мигновена, се отбелязва в съобщението. 

Ковачева препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на “райски газ”, както и разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотния оксид.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here