fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:14

Омбудсманът поиска държавата да плаща лекарства на деца с онкохематологични заболявания

Поводът за това е сигнал от Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за лечението на деца с онкохематологични заболявания и с ревматологични и ендокринологични проблеми. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Поводът за това е сигнал от Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”, както и от родители на деца с различни заболявания. Те алармират, че заради нормативно определената забрана за финансиране с публични средства (от НЗОК) на лекарствени продукти извън разрешените за употреба, се нарушава правото на децата им на качествено лечение.

Мнението на специалистите е, че за да бъде разрешен този проблем, е  необходимо спешно приемане на изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти за хуманната медицина. С тези промени ще отпадне забраната за финансиране с публични средства на лекарствени продукти за деца, които са извън разрешените за употреба, посочват от институцията на омбудсмана. Другата възможност е създаване на специализиран фонд за финансиране на този тип медикаменти, който ще осигури възможността за заплащане на лекарствените продукти за лечението на детето.

Омбудсманът посочва, че какъвто и вариант да бъде избран, е необходимо да има спешно решение, с което да се гарантира, че няма да бъде спряно лечението на деца, особено на тези, за които то е животоспасяващо.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here