5.12.2022 | понеделник | 02:31

Олимпиадата в Пекин се превръща в политика: Австралия и Нова Зеландия бойкотираха игрите

Публикувано:

Сподели поста:

Още две страни обявиха дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари идната година. След като преди два дни САЩ заявиха, че няма да изпратят нито един официален представител на спортния форум в Китай, примерът беше последван от Австралия и Нова Зеландия.

В Австралия решението беше обявено по телевизията, която цитира премиера Скот Морисън.

„Постъпвам така, защото това отговаря на националните интереси на Австралия. Това е правилна стъпка“, каза той пред канала АВС. Действията на Канбера засягат и дипломатическите представители на страната в самия Китай, които също няма да уважат официалната част на олимпиадата. Въпреки това Австралия ще изпрати отбор от 40 спортисти.

В Нова Зеландия новината беше съобщена от вицепремиера Грант Робъртсън.

„Официално заявяваме, че няма да имаме представители на министерско ниво“, каза той пред TVZN.

Бойкотът обхваща единствено политическите лица, докато спортистите на двете страни ще имат възможността да участват в зимната надпревара. Така ситуацията все пак се различава от възникналия през 1980 г. казус, когато почти целият Западен блок не изпрати спортисти в Москва за лятната олимпиада на бившия СССР.

Международната инерция срещу Пекин започна още преди месец, когато Вашингтон заяви, че обмисля предприемането на такива стъпки. Обявената причина от администрацията на Джо Байдън беше нарушаването на човешките права в азиатската страна, лошото отношение към мюсюлманите, Хонконг и Тибет. Вчера, американските намерения бяха официално потвърдени, като беше уточнено, че спортистите на САЩ няма да бъдат възпрепятствани, ако искат да участват в олимпиадата.

Проблемът обаче се разраства, тъй като се очаква Великобритания и Канада да постъпят по същия начин. Гласове от Брюксел приканват за бойкотиране на целите игри, а Литва призова позициите на Европейския съюз да бъдат координирани с Щатите.

На този фон Международният олимпийски комитет апелира игрите да не се използват за политически цели, а позицията беше подкрепена и от президента на италианския олимпийски комитет Джовани Малаго.

В началото на седмицата Пекин призова САЩ да се откажат от намеренията си за бойкот и заяви, че Китай ще отвърне с контрамерки в случай, че Вашингтон не отстъпи от плановете си.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...