fbpx
More

  Олаф Шолц: Настоятелно подкрепям стартирането на преговори с РСМ за присъединяване към ЕС

  Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави, заяви германският канцлер

  Германският канцлер Олаф Шолц, който е на посещение в София, заяви, че настоятелно подкрепя постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания.

  “Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави, но нашият опит показва, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите. Затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания,“ каза Шолц.

  „Има шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията и обмена между нас до края на френското председателство и се надявам да постигнем напредък. Аз съм убеден, че заедно ние, европейците, носим отговорност за ЕС и за стабилността на Балканите. Важно е да използваме процеса на разширяване сега, в полза на Европа,” заяви германският канцлер.

  „Западните Балкани трябва да имат сигурна европейска перспектива,“ заяви още Шолц и допълни, че подкрепя това Северна Македония да изпълни поставените условия. Германският канцлер дойде в София от Скопие, където беше на посещение тази сутрин, предаде БНТ.