“Германия обсъжда гаранциите за сигурността за Украйна със съюзниците си в подготовка за периода след войната, но те няма да бъдат същите като за член на трансатлантическия алианс”.

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц пред германската обществена телевизия А Ер Де (ARD), предаде Ройтерс.

“Обсъждаме с близки приятели въпроса за гаранциите за сигурност, които можем да дадем. Това е текущ процес. Ясно е, че няма да е същият както при страна, която е член на НАТО”, каза вчера Шолц, предаде БТА.

Шолц, който встъпи в длъжност през декември, е обвиняван в страната и чужбина, че не е успял да покаже необходимата лидерска позиция по отношение на кризата в Украйна, посочва Ройтерс.

Канцлерът социалдемократ обаче заяви, че не иска да бъде един от “политиците, които всяка седмица дават обещания, но след това не изпълняват 90 процента от тях”.

Особено в такива трудни времена не е време за хора, които постоянно говорят нещо, а за хора, които са сигурни, че са взети базови решения, каза той.

Според германския канцлер Олаф Шолц решението на руския президент Владимир Путин да нахлуе в съседна Украйна е било взето много по-рано, посочва ДПА.

“Мисля, че решението за тази война е било взето една година преди началото й, а може би и по-рано”, заяви германският лидер в интервю за американската телевизия CBS, публикувано в неделя.

“И така Путин ще може да продължи с войната наистина дълго време”, добави Шолц.

Той призна, че е било грешка на европейските държави да станат толкова зависими от руската енергия.

„Трябваше да инвестираме в цяла Европа в инфраструктура, която ни дава възможност да променяме вариантите за доставките. Това е урокът, който бе научен в Европа и на много други места – че трябва да си подготвен, да си подготвен за ситуация като тази“, посочи той.

Шолц заяви, че е “много обезпокоен” заради рязко покачващата се инфлация в сферата на енергията, посочва Ройтерс.

„Следващата година ще бъдем изправени пред най-голямото предизвикателство“, каза той още пред А Ер Де.