fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:11

Окончателно: Депутатите ще ходят на работа със “зелен” сертификат

Народните представители ще плащат сами тестовете си

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

След повече от пет часа дебати Народното събрание реши влизането в парламентарните сгради да става само със “зелен” сертификат. Решението влиза в сила от 24 януари.

То бе прието без нито един глас против и само с 4 “въздържал се”, но коалиционните партньори от “Има такъв народ” и депутатите от опозиционната “Възраждане” не участваха в нито едно от гласуванията на текстовете.

Предложението бе внесено от “Продължаваме промяната”.

Депутатите и посетителите на НС, както и служителите на администрацията и медиите ще бъдат допускани само след показване на документ за ваксинация, за преболедуване и за направен бърз антигенен тест до 48 часа преди това или до 72 часа, ако става дума за PCR.

Народните представители, които нямат “зелен сертификат”, ще си плащат сами тестовете. Те ще са безплатни за сътрудниците на парламентарните групи, за служителите на администрацията на НС и на парламентарните комисии, както и за медиите, които отразяват работата на парламента.

Народните избраници се отказаха от привилегията да минават с предимство на опашката за бързи тестове, ако има струпване на входа на НС.

Първоначално тази опция бе заложена в проекта за решение. Предложението направиха Ива Митева от ИТН и Христо Гаджев от ГЕРБ, но бе подкрепено и от пленарната зала.

Отпадна и задължението лабораторните тестове да се съхраняват два дни от администрацията на НС.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img