fbpx
More

  57 бивши агенти на ДС с амбиция за място в 47-то Народно събрание

  Сътрудници на комунистическите служби и в "Продължаваме промяната"

  Десетки бивши сътрудници на Държавна сигурност попадат в партийни листи за предстоящите парламентарни избори на 14 ноември. След направена проверка, комисията по досиетата установи 57 души от 18 партии и коалиции, които са били част от апарата на тоталитарните специални служби у нас. Формацията с най-много издигнати сътрудници остава БСП (12), следвана от ДПС (5), коалиция “Патриотичен фронт” и “Русофили за възраждане на отечеството”(5).

  Сътрудници и в списъците на новите формации

  Впечатление прави, че в списъка на сътрудниците попадат и хора от новосформирани политически движения. В “Има такъв народ” комисията установява двама. В най-новата политическа формация “Продължаваме промяната”, на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, личат имената на трима сътрудници. “Изправи се БГ! Ние идваме” също е допуснала трима бивши агенти в редиците си.

  Коалиция “ГЕРБ – СДС” е с трима агенти на службите.

  Морален казус

  Сред осветените имена на сътрудници на Държавна сигурност е и това на Светла Златева – световна и олимпийска рекордьорка по лека атлетика на 800 метра. Златева е под номер 8 в листата на КП „НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА“ във Велико Търново. Коалицията включва “КОД”, на бившия здравен министър Петър Москов и “Републиканци за България”, учредена от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

  Каква съпричастност обаче е имала Златева към ДС не става ясно докрай. Единственият установен факт е, че след прекратяване на спортната си кариера, тя работи на ГКПП на летище “София”, когато структурата е била към Националната служба за сигурност. Означава ли това, че е обслужвала нуждите на репресивния апарат на ДС и това ли е единствената причина за включването й в списъка, са все въпроси, на които няма отговор?

  Олимпийска рекордьорка в леката атлетика оттегли кандидатурата си за депутат | NewsONE

  Златева отрече да е сътрудничила на бившите служби, но обяви, че се оттегля от надпреварата.