28.11.2022 | понеделник | 03:11

57 бивши агенти на ДС с амбиция за място в 47-то Народно събрание

Публикувано:

Сподели поста:

Десетки бивши сътрудници на Държавна сигурност попадат в партийни листи за предстоящите парламентарни избори на 14 ноември. След направена проверка, комисията по досиетата установи 57 души от 18 партии и коалиции, които са били част от апарата на тоталитарните специални служби у нас. Формацията с най-много издигнати сътрудници остава БСП (12), следвана от ДПС (5), коалиция „Патриотичен фронт“ и „Русофили за възраждане на отечеството“(5).

Сътрудници и в списъците на новите формации

Впечатление прави, че в списъка на сътрудниците попадат и хора от новосформирани политически движения. В „Има такъв народ“ комисията установява двама. В най-новата политическа формация „Продължаваме промяната“, на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, личат имената на трима сътрудници. „Изправи се БГ! Ние идваме“ също е допуснала трима бивши агенти в редиците си.

Коалиция „ГЕРБ – СДС“ е с трима агенти на службите.

Морален казус

Сред осветените имена на сътрудници на Държавна сигурност е и това на Светла Златева – световна и олимпийска рекордьорка по лека атлетика на 800 метра. Златева е под номер 8 в листата на КП „НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА“ във Велико Търново. Коалицията включва „КОД“, на бившия здравен министър Петър Москов и „Републиканци за България“, учредена от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Каква съпричастност обаче е имала Златева към ДС не става ясно докрай. Единственият установен факт е, че след прекратяване на спортната си кариера, тя работи на ГКПП на летище „София“, когато структурата е била към Националната служба за сигурност. Означава ли това, че е обслужвала нуждите на репресивния апарат на ДС и това ли е единствената причина за включването й в списъка, са все въпроси, на които няма отговор?

Олимпийска рекордьорка в леката атлетика оттегли кандидатурата си за депутат | NewsONE

Златева отрече да е сътрудничила на бившите служби, но обяви, че се оттегля от надпреварата.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...