fbpx
27.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 16:35:43
четвъртък | 26.05.2022 | 16:35:43
27.8 C
София

Около 25 000 са регистрираните за временна закрила бежанци от Украйна във Варненско

Украинските граждани в областта вече са около 30 000 души

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Около 25 000 са регистрираните за временна закрила бежанци от Украйна във Варненска област, съобщи пред медиите днес областният управител Благомир Коцев. Украинските граждани в областта вече са около 30 000.

Коцев каза, че само за последните 24 часа в града са пристигнали около 20 автобуса с бягащи от войната хора и това забавя темпото за настаняване. Някои от пристигащите основно се пренасочват към Слънчев бряг и Бургас, но вече има и такива, които се отправят към вътрешността на страната.

Областният управител каза, че една от причините за увеличението на пристигащите във Варна през последните дни са спекуланти, които срещу средства събират бежанци от Румъния, Молдова и им обещават безплатно настаняване в 5-звездни хотели. Опитваме се да овладеем този процес, сезирани са службите, разговаряно е и с руманските власти, за да се пресекат тези канали, каза Коцев. По думите му този процес се организира главно от украински туроператорски фирми, допълва БТА.

Имаме идея да бъде отворен буферен център за бежанците в залата в квартал “Владислав Варненчик”, съобщи още областният управител. Там в голямата зала ще могат да се настаняват хора и тя може да приеме 150-200 души за пренощуване, докато бъдат пренасочени към хотели. В залата ще бъдат обособени и осем пункта за регистрация. Леглата за нощуване ще бъдат осигурени от военните. Залата разполага и с 10 тоалетни и четири бани, посочи Коцев.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук