fbpx
More

  Огромен спад на парите, които българите в чужбина изпращат до своите близки

  Емигрантският финансов ресурс към България се е стопил значително

  Все още е много трудно да се каже колко точно българи и техните семейства живеят извън родината си. За сметка на това обаче финансовите суми, които те изпращат към страната, подлежат на прецизен и точен анализ. За това и през последните години българските емигранти са определяни като “най-големия външен инвеститор” у нас.

  Негативният икономически ефект от пандемията обаче е довел до безпрецедентен срив на парите, които сънародници ни изпращат до своите близки, останали в България, съобщава mediapool.bg.

  По данни на БНБ за първите 7 месеца от годината изпратените суми възлизат на около 98 милиона евро. За сравнение, през 2019г. българите зад граница са изпратили цели 1.2 милиарда евро. Математиката студено констатира, че спадът е с между 80% и 90% – дефицит, който по думите на Адриан Николов от Института за пазарна икономика, много трудно би могъл да бъде компенсиран.

  “Важна е ролята, които тези пари „играят“. Едно много често правено погрешно сравнение е с потоците на чуждестранни инвестиции, които най-често се инвестират в капитал – сгради, машини и т.н. Докато емигрантските пари играят една доста по-друга роля – на допълващ доход за много домакинства, особено по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното свиване в хода на кризата е не толкова удар в системата на икономиката, колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ доход изчезва и това води след себе си до разширяване на разликата в доходите на бедни и богати”, коментира в ефира на Радио Благоевград Николов.

  Николов прогнозира, че липсата на тези средства ще доведе до натоварване на социалната система.

  “Това, което може да се случи, е семейства, които преди са разчитали на такъв доход, сега да се обърнат към социалната система – например за помощи за отопление и този тип схеми за по-популярна защита. Това, което е по-интересно да се проследи, е колко хора са се върнали от чужбина във входа на самата криза. Те се явяват и потенциална нова работна сила, ако останат в България”, коментира той.


  Най-много пари от български емигранти по време на пандемията са дошли от САЩ, Испания и Германия. Сериозни суми идват от Гърция и Великобритания, където също има солидна българска диаспора.