2.12.2022 | петък | 01:22

Официално: България няма да пусне Скопие за преговори с ЕС до края на годината

Публикувано:

Сподели поста:

България няма да допусне започването на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз до края на 2021 година. Служебното правителство одобри позицията на страната за участие в заседанието на Съвета на Европа на 14 декември, който е два дни преди срещата на европейските лидери.

„Позицията ни е непроменена, неизменна и коментирана многократно. Тя беше защитена и от нашия представител в Брюксел миналата седмица. Регионът на Западните Балкани заслужава своето европейско бъдеще и България е давала своя принос за това. Нашите претенции обаче са, че Скопие не спазва задълженията по договора за добросъседство от 2017 г. Декларирали сме схемата „5+1″, която, ако бъде спазена, преговорите с РСМ ще продължат. Надяваме се на добронамереност, за да може тази страна да започне преговори“, заяви служебният премиер Стефан Янев пред българския парламент.

Въпреки българската неотстъпчивост София е готова да даде зелена светлина на Албания за започване на преговори за присъединяване към общността. Проблемът обаче е, че тя и Северна Македония вървят „пакетно“.

„За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС и има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция“, посочва още пресцентърът на Министерски съвет.

През последните месеци страни от Европейския съюз и Съединените щати оказаха значителен натиск към София за решаване на спорните въпроси и пускането на РСМ за започване на преговори. Забавянето на процеса поради двустранните проблеми бяха посрещнати с недоволство в Албания.

Основните притеснения в Брюксел и Вашингтон са, че забавянето на европейската интеграция на Западните Балкани ще доведе до засилване на руско-китайското влияние в региона.

На този етап няма индикации за напредък в разговорите между Скопие и София.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху