3.12.2022 | събота | 03:29

Официално от Анкара: Нямаме намеса в българските избори

Публикувано:

Сподели поста:

Турското министерство на външните работи отрече страната да е предприемала намеса в изборите миналата неделя. Анкара проведе разговори с посланика ни Ангел Чолаков, на които е изразила недоумение от привикването на нейния първи дипломат от българското външно министерство в София. Турция е определила съмненията на България за вмешателство във вота като „поставяне на дневен ред на неоснователни факти“.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков беше първият политик, който изрази съмнения, че Анкара се е опитала да влияе на изборния процес. Впоследствие, това се превърна в позиция на служебното правителство, а турският посланик беше привикан от МВнР и беше поискано да се спре пропагандата за подкрепа на само една партия. Снощи, недоволни граждани се събраха на протест пред сградата на турското посолство. Охраняващите служители от полицията и зданието, където се помещава дипломатическото представителство, бяха замерени с ябълки.

В спора отношение взе и президентът Румен Радев като коментира, че двустранните отношения с южната ни съседка трябва да се основават на равноправие.

„Нашите отношения с Република Турция са важни. Тя е важен партньор, приятел и съсед. Винаги обаче съм повтарял при срещите си с президента Ердоган, че те трябва да се основават на равноправие и уважение. Всяка една държавна намеса в изборите на друга държава е недопустима. В момента проверяваме всички факти за подобна намеса“, обясни държавният глава.

Данните на ЦИК от избирателната активност в Турция миналата неделя сочат, че гласоподавателите там са упражнили правото си на вот с изключителна скорост, въпреки че зад граница изборният процес тече сравнително по-бавно.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.3 ° C
5.7 °
4.8 °
89 %
0kmh
100 %
сб
8 °
нд
8 °
пн
7 °
вт
10 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...