fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:59

Обявяват конкурс за директор на Национален фонд “Култура”

Решението е на управителния съвет на НФК във връзка с освобождаване на длъжността на досегашния изпълнителен директор

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Ще бъде обявен открит публичен конкурс за длъжността изпълнителен директор на националния фонд “Култура”. Решението е на управителния съвет на НФК във връзка с освобождаване на длъжността на досегашния изпълнителен директор.

До приключване на процедурата по избор на изпълнителен директор УС на НФК избра функциите му да поеме Сава Драгунчев, съобщават от Министерството на културата (МК). По думите им решението за обявяване на открит, публичен конкурс се взема за първи път в историята на функционирането на НФК, като в момента се уточнява и процедурата по избор.

По време на днешното заседание със заповед на министъра на културата е назначен и нов член на УС – Яна Генова. 

Така, УС на НФК има възможност да продължи активната си работа, като на заседанието днес прие и резултатите по две от обявените програми – “Мобилност” и “Награди за високи постижения на учащи в областта на културата”, допълват от МК. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет страницата на НФК. Наградите за високи постижения целят да поощрят ученици от държавните училища по изкуствата и културата, както и студенти от висшите учебни заведения по изкуства. Традиционната програма “Мобилност” има за цел да подпомогне пътувания за участия в събития и представяния, които популяризират традиционни и съвременни форми на култура и изкуство на международно и национално ниво.

Текущите и извънредните програми на НФК тази година са особено мащабни и са част от мерките в подкрепа за преодоляването на негативните ефекти от кризата, породена от пандемията, и целят да подпомогнат максимално широк кръг от български творци и творчески организации, посочват още от МК. 

В оставащите заседания до края на юли УС ще гласува резултатите от програмите, чието оценяване от експертните комисии е приключило. 

НОВИТЕ ЛИЦА В НФК

Сава Драгунчев е доктор по театрознание и театрално изкуство. Завършил е актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Стефан Данаилов. Има магистратура по английска филология от СУ “Св. Климент Охридски”, както и по международни политически отношения и сигурност, и по макроикономика – също от СУ. Владее английски, френски, испански, руски и италиански език. Освен работата в театъра, има опит като експертен оценител в различни програми за подпомагане развитието на културата, включително и в НФК.  

Яна Генова е професионалист с няколко десетилетия опит в управлението на международни партньорски културни проекти в Европа и в страните съседки на ЕС, а също и като консултант и изследовател в сферата на мениджмънта на културата и културните политики. Влиза в УС на мястото на предишния представител на МК Елена Николова.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img