fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:28:33
събота | 28.05.2022 | 13:28:33
21.8 C
София

Обявени са двудневни хуманитарни коридори за цивилни от Мариупол и “Азовстал”

344 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие, при втора успешна операция

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Русия обяви, че прекратява огъня  в Мариупол от днес и през следващите два дни в интервала от 8 до 18 часа, цивилните, които се укриват в металургичния комбинат “Азовстал”, ще могат да се евакуират.

На хората ще бъде позволено да отпътуват за Русия или за Киев – според желанието им, са обещали от руското министерство на отбраната.

344 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие, при втора успешна операция.

Украинският президент Володимир Зеленски призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да помогне и за евакуирането на ранените от “Азовстал”.

“Говорих с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за постигнатото и какво още може да направим, за да защитим жителите на Мариупол и защитниците на града. Работя по този въпрос всеки божи ден и съм благодарен за всяка помощ.”

Руснаците казват, че вече са превзели заводския комплекс Азовстал, докато от украинска страна твърдят че отбиват атаките и все още държат завода.

Междувременно, според данни на течащо независимо разследване, около 600 души са загинали при руските бомбардировки на Театъра в Мариупол през март. Броят е двойно по-голям отколкото се смяташе досега.

Същевременно украинската армия е ударила руска петролна база в Донецкото селище Макиивка. Унищожени са четири 5000- тонни цистерни.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук