7.12.2022 | сряда | 15:01

Обвиняемият за участие в схема за около 972 000 лева е с мярка за неотклонение „задържане под стража“

Публикувано:

Сподели поста:

По искане на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 47-годишния К.К., привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него престъпления по чл. 248а, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4 и по чл. 253, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2, пр. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е образувано в рамките на разследване за получаване на кредити в големи размери чрез представяне на неверни сведения и пране на пари.

Установено е, че в периода от м. февруари 2018 г. до м. юли 2022 г. в гр. Благоевград и други населени места от областта в резултат на измамна схема били получени кредити от банки и небанкови финансови институции в размер на около 972 000 лева. След усвояването на сумите по тях погасителните вноски не се внасяли и те ставали необслужваеми.

Обвиняемият К.К. участвал в измамата, като подбуждал и умишлено улеснявал кредитоискатели при получаване на парични средства от финансови институции. Действайки по този начин, той получил около 486 000 лева, за които знаел, че са придобити чрез престъпление.

В заседание за разглеждане на искането на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът прие доводите на държавното обвинение за това, че са налице изискуемите от закона предпоставки за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия К.К. Налице е обосновано предположение за извършването на престъпните деяния от него, реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление.

Продължават активни действия по разследването.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...

Мъж източил над 10 000 лв от чужда банкова карта

Мъж, използвал чужда банкова карта за онлайн плащания и ощетил собственика й с над 10 000 лева, отива...

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков. До...

„МФГ Инвест“ ЕАД предизвика интерес за над 4 млн. лв. на борсата

Инвестиционната компания „МФГ Инвест“ ЕАД проведе успешен аукцион за първично публично предлагане на сегмента BEAM на Българска фондова...