fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:11

Обвиниха в държавна измяна бившия шеф на сигурността в Казахстан

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

В Казахстан беше арестуван бившият председател на Комитета за национална сигурност. Той обвинен в държавна измяна.

Заради безредиците, властите обявиха, че са задържали 4000 души. Сред арестуваните има и чуждестранни граждани, а някои от задържаните може да получат и доживотни присъди, съобщава БНТ.

Органите на реда твърдят, че контролират Алмати. Спорадична стрелба, обаче, продължава да се чува.

От ефира на казахстанската телевизия жителите на града бяха призовани да останат по домовете си.

Съединените щати наредиха на служителите в консулството в Казахстан, чиято работа не е спешна, да напуснат страната. Те трябва да се изтеглят от централноазиатската държава заедно със семействата си.

Решението дойде след като казахстанският президент разреши на силите за сигурност да стрелят без предупреждение и отхвърли възможността за преговори с демонстрантите.

И тази нощ руски самолети продължиха да прехвърлят военни и техника в Казахстан, след поисканата от казахстанския президент помощ от Организацията на договора за колективна сигурност.

От вчера летището в Алмати е под контрола на частите от Организацията. Транспортират се не само военни от Русия, но и от Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения.

От страницата си в Туитър, казахстанският президент увери, че изпратените в страната миротворчески сили ще останат в Казахстан за кратко, докато ситуацията се стабилизира.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img