fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:43:56
петък | 27.05.2022 | 09:43:56
15.8 C
София

Общински съветници с предложение за именуване на улица и градина в район “Изгрев”

Предстои двете предложения да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Пространството пред посолството на Руската федерация да носи името “Героите на Украйна”, предлагат общинските съветници от ГЕРБ-СДС Малина Едрева и Борислав Бориславов и от “Демократична България” Веселин Калановски. Тяхно е предложението и пространството между бул. “Драган Цанков” и улиците “Латинка”, “Константин Щъркелов” и “Ф. Ж. Кюри” да бъде наречено на името на Борис Немцов. В момента и двете пространства са безименни.

“Предложението ни за именуване е мотивирано, преди всичко от необходимостта, градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на проевропейската и евроатлантическата си ориентация. Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за именуване, декларации, събития и протести, включително и пред посолството на Руската федерация”, се казва в доклада за именуване на площадното пространство в район “Изгрев” с името “Героите на Украйна”.

В мотивите за предложението в София да има пространство наречено на Борис Немцов, общинските съветници посочват нуждата да се изрази солидарност не само с украинския народ, обект на несправедлива и неоправдана агресия, но и с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна, както и с над 14 000 арестувани по време на протестите в руските градове от Москва до Владивосток, с множеството творци, журналисти, интелектуалци, които рискуват живота и свободата си като публично изказват мнение в подкрепа на прекратяването на войната.

Малина Едрева и Борислав Бориславов от групата на “ГЕРБ-СДС” и Веселин Калановски от “Демократична България” посочват, че София може да стане част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и да застане редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Осло, Прага, Рига, Тирана, Торонто, където подобни решения се обсъждат или вече са взети. Името на Борис Немцов пък носят площади във Вашингтон, Вилнюс, Прага и Киев.

“Време е София да демонстрира своята подкрепа към онези граждани на Русия, които мечтаят и се борят за свобода и демокрация в собствената си страна и заплащат за това с живота си”, се казва в доклада.

В социалната мрежа, кметът на района д-р Делян Георгиев заяви, че отправените предложения за преименуване са неприемливи и именно такава информация ще върне към Столичния общински съвет, които са го потърсили за становище.

“Като български кмет, няма как да допусна да бъдат заменени имена на улици и обекти, кръстени в памет на достойни българи, допринесли за развитието на България. Вярвам в разума и патриотизма на съветниците в СОС. Нека изборите, които правим, бъдат подвластни на нашите надежди, не на страховете ни, на “разделителните линии” в нашето общество и криворазбрани ценности, доминирани от чуждопоклонничество, каквото и да е то. България е над всичко!”, написа той.

Предстои двете предложения да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук