fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:59

Общината търси стопанин за банята в Банкя

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Търсим концесионер за ремонтираната сграда на минералната баня в Банкя. Това обяви общинският съветник Анна Стойкова. Той ще има ангажимента да построи и 25 м. закрит басейн.

Тя обясни, че миналата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова е внесла доклад за обявяването на конкурс за избор на концесионер и предстои той да се гледа в комисиите на Столичния общински съвет, след което съветници трябва да го гласуват на заседание на СОС.

“Търсим концесионер, който да вложи 4 млн. лв., включително за строителството на подземен басейн, озеленен покрив, малък детски басейн и джакузи”, обясни Стойкова и поясни, че очакват от бъдещия концесионер да предостави най-добрите балнео и спа услуги.

От думите й стана ясно, че банята ще бъде дадена на концесия за 20 г., като минималната концесионна такса на година ще бъде 220 хил. лв.

Кметът на район Банкя Рангел Марков показа снимки от това как е изглеждала сградата преди ремонта и изрази задоволство от постигнатото до момента. Марков каза, че когато станал кмет през 2007 г. установил, че сградата не е била собственост на общината и се е наложило да бъде прехвърлена.

На снимката: кметът на район “Банкя” Рангел Марков

„Най-важното е, че имаме да направим още една важна стъпка, а именно да направим, така че тя да започне да работи.  Ако нямаме пречки това може да се случи до нова година, а  напролет да започне да функционира”, каза той и подчерта, че изграждането на новите съоръжения няма да попречи на това банята да работи.

Районният кмет посочи, че реставрацията на сградата е струвала 8 млн. лв. с ДДС.

Общинският съветник Симеон Колев коментира, че случващото се в Банкя е хубав пример и обяви, че се търси концесионер и за Централната баня в София.

„Същото трябва да се случи и с нея. Трябва ни концесионер, който знае какво прави. Това трябва да се случи и заедно с концесионера да минем към архитуктурен конкурс, след което да финансираме ремонта. Той ще бъде поет от общината, това си е наш ангажимент“, заяви той и добави, че ще бъдат положени усилия и за облагородяване на околното пространство, което по думите му сега изглежда неугледно.

На въпрос на NewsONE дали баня и музей може да си съжителстват, той коментира, че в случая това е възможно.  

„Във вида, в който е Музеят за история на София, то просто си пасна, намери си мястото. Мисля, че това е само още един плюс на тази сграда. Тук става въпрос за баня, която е само в северното и източно крило, крилата, в които винаги си е съществувала“, обясни Колев.

По думите му ще трябва сградата и каптажът да бъдат обследвани отново, за да се види в какво състояние са към настоящия момент.

По отношение на банята в „Овча купел“, той каза че там винаги е имало наука и в помещенията, които не са свързани с банята, се е помещавал институт за водата и институт по рекреация.

„На едни от последните ни заседания преди месец-два приехме концепцията за това банята да се върне към типичната си функция и на втория етаж, където никога не е имало басейни, да се превърне в място за култура“, посочи съветникът.

На друг въпрос на NewsONE защо с банята в Горна баня нищо не се случва, Симеон Колев лаконично отговори, че за момента тя не им е приоритет.

„Засега това не ни е фокус. В момента ние сме се концентрирали върху тази баня, Централната баня и живот и здраве тази в „Овча купел. Това са адски големи проекти“, заяви общинският съветник.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img