8.12.2022 | четвъртък | 00:39

Общинари предлагат Столична библиотека да има филиал и в район „Овча купел“

Публикувано:

Сподели поста:

Столичната градска библиотека да открие свой филиал и в район „Овча купел“. Това предлагат зам.-кметовете Дончо Барбалов и Мирослав Боршош в доклад до Столичния общински съвет.

Инициативата е в изпълнение на Стратегията за развитие на културата в София 2013-2023 г., която включва създаване на нови интерактивни образователни места и програми за гражданите.

В четвъртък Столичният общински съвет ще разгледа предложението, което днес беше одобрено единодушно от постоянната комисия по образование и култура.

„В пандемичната 2021 г., освен 70-те хиляди постоянни читатели на Градска библиотека, имаме още 15 000 нови абонати“, заяви директорът на библиотеката Юлия Цинзова, която е инициатор на идеята за нов филиал в „Овча купел“.

Помещението, което се очаква да приюти новия филиал, е предоставено от районното кметство и се намира в бл. 415 в жк. „Овча купел 1“.

Вече има проект за обновяване и оборудване на библиотеката, в която гражданите от района ще получат достъп до цялата съкровищница, с която разполага Столичната библиотека.

Читателите ще могат да заявяват и онлайн книги от фонда на библиотеката, да се възползват от безплатен достъп до образователната платформа „Уча се“, чрез абонамент за филиал „Овча купел“.

През последните години Столичната библиотека разкрива нови арт-пространства, дигитални центрове, лаборатории и платформи.

Към момента културната институция развива дейност и в своите филиали в районите „Студентски“, „Сердика“ и „Люлин“.

Редица инициативи, като „Зелени библиотеки“, се реализират през топлите месеци в парковете на София и Витоша, както и от мобилната библиотека – Библиобус.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
предимно ясно
3.9 ° C
4 °
1.7 °
92 %
3.1kmh
20 %
ср
5 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС