fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:56

Община Банско отбелязва 300 години от рождението на Паисий Хилендарски

Кулминацията на тържествата ще е на 19 юни

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

С богата културна програма община Банско ще отбележи 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на Паисий от Българската православна църква, съобщиха от местната управа.

На 9 юни, от 17:30 часа, в Дома на изкуствата ще бъде открита изложбата „Зографъ“ с автор Румен Жерев. След това ще има беседа за манастира „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ в Света гора – Антон, от йеромонах Гавриил.

Призьорите от конкурса за стихотворение и разказ на тема: „От Банско тръгна той“ ще бъдат отличени на 12 юни от 18:00 ч. в тържествената зала на читалището „Никола Вапцаров“.

На следващия ден, 13 юни, от 17:00 ч., в Дома на изкуствата ще бъде представена книгата „От Банско тръгна той“ – студии и статии за Паисий Хилендарски, издание на Музейния комплекс в Банско.

На 14 юни, от 17:00 ч., в Духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски“ ще бъде открита съвместната изложба на Музейния комплекс в Банско и РИМ-Перник, на тема: „Епохата на Паисий“.

В 18:00 ч. на 15 юни ще бъде представена авторска книга – адаптация на „История славянобългарска“ от „Езиково обучение“ на СУ „Неофит Рилски“, Банско. Събитието ще се състои в тържествената зала на читалището „Никола Вапцаров“.

„Четете и знайте“ – публично четене на „История славянобългарска“, е поредното събитие в културния календар на Банско, с което ще бъде отбелязана годишнината от рождението на Паисий. То ще се състои на 16 юни, от 18:00 ч., в тържествената зала на читалището „Никола Вапцаров“.

На 17 и 18 юни Банско ще е домакин на международната научна конференция „Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска“. Тя е организирана от община Банско и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

На 18 юни, от 17:00 ч., в църквата „Св. Троица“ ще бъде отслужено вечерно богослужение. А от 19:00 ч. в туристическия информационен център жителите и гостите на града ще имат възможността да гледат фолклорния концерт-спектакъл на художествените състави при читалище „Никола Вапцаров“, озаглавен „Живее духът на Паисий“.

Кулминацията на тържествата ще е на 19 юни, допълва БТА.  

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here