fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:34:55
петък | 27.05.2022 | 09:34:55
15.8 C
София

Община Арвен обмисля режим на уличното осветлениe заради скъпия ток

Местните жители се притесняват, че кражбите ще се увеличат

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Заради скъпата електроенергия варненската община Аврен среща трудности с поддържането на уличното осветление, предаде БНТ. Местните власти дори обмисляли да го спрат или да оставят селата на тъмно от полунощ до 6.00 часа сутринта, за да се намалят разходите за ток.

Държавата отпусна средства за общините и бизнеса, за да компенсира високите сметки, но те не са достатъчни, казват местните власти.

Засега селата в община Аврен имат улично осветление. Опасността да останат на тъмно от 24 часа до 6 сутринта обаче е реална. Часовият пояс е избран, тъй като в тази част от денонощието по разписание през селата в Аврен не минават влакове, а и по улиците почти няма движение на автомобили и хора. Живеещите там обаче са притеснени, че тъмнината е идеално прикритие за крадците.

“Навсякъде има притеснения предполагам, защото хората си свикнаха да си имат осветление, движат се спокойно. Според мен трябва да се намерят някакви средства, но пък цяла нощ да няма”, споделя Мария Тасева.

В община Аврен поддържат над 2000 осветителни тела за уличното осветление, от които над 600 са енергоспестяващи. За осветлението през нощта преди поскъпването на тока, общината плащала 20 000 лева месечно. Последната фактура обаче е за 50 000.

“Виждате, че токът в момента, като сметки, е убийствен за всички, независимо дали физически потребители, общини или частен бизнес. В момента всички изпитваме затруднения със сметките за ток, които получаваме. Това нещо трябва да се реши на държавно ниво”, смята кметът на Община Аврен Емануил Манолов.

- Реклама -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук