fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:06:39
четвъртък | 26.05.2022 | 21:06:39
25.8 C
София

Обща стачка блокира транспорта в Гърция

Над 10 000 минаха в шествия в центъра на Атина, а 9000 човека излязоха на улицата в Солун

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Обща стачка, свикана от двата най-големи синдиката в Гърция, прекъсна днес обществените услуги и транспорт. Спряха фериботите от и до гръцките острови, в Атина се движат само автобусите, а държавните болници приемат само спешни случаи.

Стачката е организирана от двата най-големи профсъюза в страната, които представляват около 2,5 милиона работници от държавния и частния сектор, заради “задълбочаващата се“ криза, предизвикана от растящите цени и свиващите се доходи.

Над 10 000 души преминаха през центъра на Атина в две демонстрации, а около 9000 протестиращи проведоха шествия във втория по големина гръцки град – Солун.

През последните 14 години работниците изнасят тежестта на една дълбока криза, която засегна живота на всеки, посочват от Общата конфедерация на работещите в частния сектор в Гърция (ГСЕЕ).

Годишната потребителската инфлация в Гърция скочи до 25-годишен максимум от 7,2 процента през февруари заради енергийните и транспортните разходи.

Правителството похарчи 3,7 милиарда евро от септември, за да намали удара от висотите цени на горивата и енергията върху домакинствата, селскостопанските производители и бизнеса. За стачкуващите днес тази мярка не е достатъчна. През март ГСЕЕ поиска увеличаване с 13 процента на месечната минимална брутна заплата до 751 евро заради растящата инфлация.

През януари правителството вдигна минималната заплата с 2 процента до 663 евро, а премиерът Кириакос Мицотакис. обеща второ, по-голямо увеличение от 1 май.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук