fbpx
More

  Обсъждат цените на парното и топлата вода (ОБНОВЕНА)

  Средното поскъпване на топлоенергията от 1 юли ще е с около 39%

  На открито заседание КЕВР обсъди предложените цени на парното и тока от топлификациите и енергийните дружества, които трябва да влязат в сила от 1 юли.

  Целта на днешното заседание беше да се даде възможност на топлофикационните дружества да мотивират своите предложения за новите цени на парното и топлата вода, които трябва да влязат в сила с новия регулаторен период.

  За София исканото увеличение е 38,9%, за Пловдив 23%, за Варна – 30%. Най-голямото предлагано увеличение е в Разград – 51,4%, Плевен – 48,4%, Велико Търново – 45% и Бургас – 45 на сто.

  Стана ясно, че Топлофикация-София е напът да изплати своите задължения към “Булгаргаз” в размер на над 220 млн. лева, още до началото на новия отоплителен сезон.

  Топлофикациите също така се обявиха против по-ниските цени, които регулаторът е предложил, тъй като на някои места са искани увеличения над 200%.

  Увеличението на топлинната енергия от 1 юли ще бъде средно с 39,26 процента за страната, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) .

  “Това са цените, които сме публикували предварително”, каза председателят КЕВР Станислав Тодоров пред журналисти след края на откритото заседание на регулатора по повод прогнозните цени за топлинната енергия от 1 юли, посочени в доклад на регулатора. 

  Всички топлофикационни дружества подадоха заявления с искане за ръст на цените между 150 и 300 процента. КЕВР разгледа и намери за основателно едно увеличение между 100 и 120 процента поради четирикратното повишаване на цената на природния газ. За да няма такъв “шок” на цените за битовите потребители, намери резерви в системата и по-скоро чрез Фонда за енергийна сигурност да компенсира това увеличение и да го сведе до 39 процента, посочи Тодоров. По думите му управителите на топлофикационните дружества са изразили загриженост, но в същото време са приели разчетите, които КЕВР е направила.

  Председателят на КЕВР обърна внимание, че всяко едно топлофикационно дружество може да въведе и по-ниски цени от тези, които е определила Комисията. Тодоров изтъкна, че КЕВР определя пределни цени, но всяка топлофикация може да приеме търговска политика, която е съобразена с нейните интереси и със социалната поносимост.

  КЕВР ще вземе предвид всички предложения на топлофикационните дружества, но Тодоров каза, че не е чул по-добър метод на ценообразуване.

  След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел за всяко от дружествата КЕВР изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1 юли 2022 – 30 юни 2023 г.  

  За битовите потребители на “Топлофикация София” ЕАД цената ще бъде 136,82 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,48 лева за мегаватчас, което е повишение с 38,93 процента.

  Потребителите на “ЕВН България Топлофикация” ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева за мегаватчас, при сегашна цена 99,55 лева за мегаватчас, което е ръст с 23,26 на сто.

  Цената на “Веолия Енерджи Варна” ЕАД се увеличава с 30,66 процента и става 128,43 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,29 лева за мегаватчас.