fbpx
More

  Обрат в Скопие: Заев отказа да подава оставка

  Премиерът остава на поста си, докато процесите в страната се нормализират

  Премиерът на Северна Македония и лидер на управляващия Социалдемократически съюз Зоран Заев обяви, че отлага намерението си да подава оставка от двата ръководни поста. Резкият завой в позицията на македонския премиер стана ясен късно снощи, след заседание на Изпълнителния и Централен съвет на СДСМ, които решиха той да запази управленските си позиции до стабилизиране на вътрешнополитическите процеси в страната.

  “Очаквам да има стабилизиране на парламентарното мнозинство, най-вече на това с евроатлантическа ориентация, което подкрепя добросъседските отношения, мултиетническото ни общество и положително реформи в страната”, мотивира решението си Заев.

  Той обясни, че е много важно страната да не се връща към миналото, което е било изпълнено с вътрешни и външнополитически противоречия, които към днешна дата застрашават евроинтеграционните процеси в държавата. Заев обаче уточни, че отлагането на оставката му има временен характер.

  “Категорично става въпрос за временно отлагане с цел да се опитаме да съхраним парламентарното мнозинство на СДСМ. Отговорността е важна не само за гражданите, но и за политиците. На 31 октомври казах, че оставам в името на мнозинството и дори възможността то да се разшири”, обясни лидерът на Социалдемократическия съюз.

  “Докато ситуацията в страната го налага”

  Председателстващият заседанието на Централния съвет на СДСМ Перо Костадинов заяви, че отлагането на оставките няма конкретен срок и зависи силно от момента, в който ситуацията в страната ще се нормализира.

  “Трябва да успокоим гражданите и да не влагаме фатализъм във всичко. Не трябва да допускаме демократичният капацитет да бъде нарушен, особено с оглед на европейските възможности, които се откриват пред нас”, заяви Костадинов.

  Решението Заев да остане беше приветствано и от председателя на македонския парламент.

  “Правилно решение. Това нещо го казвам като човек от мнозинството. Не трябва да се водим от емоции”, каза Талат Джафери.

  Напълно очаквано, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ нападна премиера на страната, наричайки го “измамник, който веднага трябва да подаде оставка”. Вчера, опозицията внесе искане за гласуване на вот на недоверие на кабинета на Заев. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ твърди, че има подкрепата на 61 народни представители от 120-местния парламент в Скопие. Гласуването трябва да се състои този четвъртък.

  Коя е жената, която спечели Скопие и повали Зоран Заев? - Любопитно — Стандарт Нюз
  Победата на новия градоначалник на Скопие Данела Арсовска се смята за основна причина за оставката, която Заев обяви в края на октомври

  В края на октомври Зоран Заев обяви, че подава оставка от поста министър-председател на страната и председател на СДСМ, след категоричната загуба на втория тур от местните избори в югозападната ни съседка. ВМРО-ДПМНЕ успя да спечели във важните центрове на държавата, включително в Скопие. Тогава, анализатори определиха оставката на Заев като лош сигнал за проевропейските перспективи на Западните Балкани.