8.12.2022 | четвъртък | 02:36

Обрат: Ердоган се отказа да гони посланици

Публикувано:

Сподели поста:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отказа от намерението си да експулсира посланиците на десет западни държави. Това стана ясно след многочасово заседание, посветено на конфликта.

Припомняме, че в събота Ердоган поиска дипломатите да бъдат обявени за персона нон грата заради призива им за освобождаване на родения в Париж турски активист Осман Кавала, който от четири години е в затвора без присъда.

До вчера обаче нито един от посланиците не бе уведомен, а турската лира, загубила и преди това голяма част от стойността си, почти премина психологическия праг от 10 за долар.

Снощи Ердоган се обърна към турските граждани по телевизията след заседание на кабинета, на което темата бе обсъдена (и се очакваше окончателно решение), и часове след като засегнатите посолства заявиха, че се придържат към принципите за ненамеса във вътрешната политика. По думите му дипломатите получили „урок“.

Много коментатори очакваха президентът все пак да не изпълни заканата си заради рисковете, които тя създава. Посланиците, които щяха да бъдат изгонени, са на Германия, Франция, Канада, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Дания и Финландия.

Обявяването им за нежелани би обтегнало още повече отношенията между Турция и Запада. Това би създало потенциал за най-големия разрив с Европа и САЩ, откакто Ердоган е на власт, в икономически труден за страната момент, дни преди срещата на страните от Г-20 в Рим. На нея Ердоган се надява на нов опит за лична среща с американския си колега Джо Байдън.

След предотвратяването на дипломатическата криза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Вашингтон ще продължи диалога с Анкара, за да бъдат преодолени разногласията.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС