fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 19:17

Облекчават износа на произведения на изкуството, които не са културни ценности

Споразумението между МК и Агенция „Митници“ е за страни извън ЕС

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев подписаха Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Агенция „Митници“.

С документа се облекчават условията за износ извън Европейския съюз на произведения на изкуството, които не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

Това ще е от полза за творците, които пътуват по света със своите произведения на изкуството.

Обект на Споразумението са:

  • машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните изследвания и експозиционната стойност (с изключение на особено редки и ценни екземпляри – културни ценности)
  • машинно произведени предмети, които не носят подпис или знак на своите автори, или са произведени в големи количества и не притежават значима културна, научна или художествена стойност, или не са свързани с историческа личност или събитие
  • произведения на изкуството, които са собственост на авторите си, или не са по-стари от 50 години
  • антикварни предмети, които не са произведения на изкуството и не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри – културни ценности
  • остатъчен материал – субстанция, която няма функционално или художествено предназначение според ЗКН.

Споразумението за сътрудничество между Министерството на културата и Агенция „Митници“, както и образците, които осъществяващите износ на описаните в него предмети ще попълват, са публикувани на официалните страници в интернет на Министерството на културата и Агенция „Митници“.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img