fbpx
More

  Нямаме в брой, няма проблем! Вече купуваме билети в метрото и с банкова карта

  Иновацията влиза в сила от 1 ноември

  От 1 ноември жителите и гостите на столицата ще могат да закупуват превозни документи за метрото директно чрез своята банкова карта. Така подземната железница вече разполага с опция за електронно заплащане на същия принцип, който Столичната община прилага в автобусите от градския транспорт.

  Новината беше съобщена от Центъра за градска мобилност. Оттам обясниха още, че на всички метростанции са поставени валидатори за пътуване с банкова карта. Това, което трябва да се направи, е картата да се доближи до валидатора, който ще отчете транзакцията за еднократно пътуване на стойност от 1.60 лева. Ако пътувате повече от три пъти в рамките на един ден обаче, системата ще постъпи умно и ще таксува разходите ви като за дневна карта, която е по-евтина, дори, ако в тези пътувания е включен наземен транспорт. Единственото условие е да използвате една и съща карта.

  снимка: NewsOne

  “В петък приключиха тестовете на системата за метрото и пътниците много бързо се ориентираха, започнаха да я използват. През последните дни в метрото на ден са преминали с банкови карти над 2000 души”, съобщи Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.