fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:52:43
събота | 28.05.2022 | 00:52:43
21.1 C
София

Без нови противоепидемични мерки, затягат контрола за влизащите в България

Сформира се ведомствен пандемичен комитет за координация и контрол на въведените противоепидемични мерки

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения във връзка с Ковид-19, с изключение на засилване на контрола по отношение на влизащите в страната граждани. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на работна среща в Министерството на здравеопазването.

Предстои да бъде актуализирана заповедта за влизане в страната за като лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в “червената зона”, които освен сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България. Ако нямат такова изследване те ще трябва да останат под 10-дневна карантина.

След проведени консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология беше взето решение да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация, в т.ч. с оглед разпространението на варианта Омикрон.

Доц. Кунчев подчерта, че в зависимост от различните показатели е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки.

По време на срещата министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки.

Комитетът ще бъде ръководен от заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава му влизат представители на ръководството на здравното министерство, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

По-късно днес се очаква Софийският оперативен щаб да реши дали да се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в града.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук