26.01.2023 | четвъртък | 23:42

Няма да позволим да се застрашава здравето на хората и да се съсипва българската природа

Публикувано:

Сподели поста:

БСП иска изслушване на екоминистъра заради изграждането на опасен завод за преработване на отпадъци

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с жители на с. Чурек, които са против изграждането на завод за преработване на отпадъци в населеното място. „С казуса ме запозна депутатът от София-област Иван Ченчев и дойдох да видя с какво можем да ви помогнем“, заяви в началото председателят на социалистическата партия.

„Проверихме случая. Имаме инвестиционното предложение, което под формата на уведомление, е дадено на директора на Районна инспекция по околна среда и водите. Тоест, ако някой ви е казал, че РИОСВ не знаят, това не е вярно“, категорична е тя.

Лидерът на социалистите посочи какво се предвижда да бъде направено според документите: „Да се изгарят отпадъци при определена технология и да се произвежда електроенергия. Това, което се освобождава накрая е газ и отпадъчни води. Този газ ще бъде пречистван по някакъв начин, уверяват те, а тези отпадъчни води, които не били опасни, ще се заустват в канализационната система. Проверихме обаче, че такава няма“, заяви Нинова в унисон с притесненията на жителите на селото.

Тя обясни, че хората са спазили закона и са изпратили възражение, но допълни, че РИОСВ и Министерството на здравеопазването “са ги прехвърляли наляво и надясно“.

В тази връзка Нинова направи следното предложение: „Първо, заедно с депутата Иван Ченчев да внесем вашата подписка в Народното събрание. Второ, ще зададем въпроса на министъра на екологията – има ли оценка за въздействие върху околната среда и имат ли намерения да правят такава? Запознати ли са изобщо в министерството с цялата тази сага? Да му предоставим подписката и възраженията на населението и по време на изслушването в Народното събрание да поканим ваши представители да дойдат“, посочи тя и увери присъстващите, че от левицата ще направят всичко по силите си, за да спрат този проект.

На срещата присъстваха Валери Брънзелов – общински съветник на БСП от Елин Пелин и Антоанета Драганова – председател на БСП-Елин Пелин и общински съветник. Те увериха жителите на с. Чурек, че са против изграждането на завода и никога не биха дали съгласие в Общинския съвет да бъде взето такова решение.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...