28.11.2022 | понеделник | 16:22

НСТС обсъжда актуализацията на бюджета

Публикувано:

Сподели поста:

В този час заседава Националният съвет за тристранно сътрудничество. На извънреден съвет синдикатите и работодателите се събраха, за да представят пред правителството своето становище по актуализацията на бюджетите на НЗОК, Държавното обществено осигуряване и републиканския бюджет преди те да влязат за обсъждане в Народното събрание от утре. 

По-рано през деня в Министерството на финансите започна и експертен съвет на коалицията, където се обсъждат последните детайли по актуализацията на бюджета, преди проектът да бъде внесен в НС за обсъждане, предаде NOVA.

Антикризисният пакет е на стойност около 2 млрд. лева и включва – 0% ДДС на хляба, 25 стотинки отстъпка за литър гориво и данъчни облекчения за едно дете 600 лева, за две – 1200 лева.

В бюджета за Държавното обществено осигуряване са заложени 18 милиарда и 247 милиона. Минималната пенсия става 467, а от октомври ще има и преизчисляване средно с 15% по т. нареченото швейцарско правило.

Заложеният дефицит остава 4,1%. Предвидената инфлация се покачва до близо 12 на сто. Наред с това, икономическият растеж пада до 2,9%. От сметката на финансовото министерство се вижда още, че държавата залага по-висок праг и за нов дълг. Таванът се увеличава с близо 3 млрд. лева и става малко над 10 млрд. лв.

Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://www.newsone.bg
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с манипулиране на машинния вот

Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният...

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

СОС трябва да определи сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

След дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха...