fbpx
More

  НСТС обсъжда актуализацията на бюджета

  Утре ще влезе в Народното събрание

  В този час заседава Националният съвет за тристранно сътрудничество. На извънреден съвет синдикатите и работодателите се събраха, за да представят пред правителството своето становище по актуализацията на бюджетите на НЗОК, Държавното обществено осигуряване и републиканския бюджет преди те да влязат за обсъждане в Народното събрание от утре. 

  По-рано през деня в Министерството на финансите започна и експертен съвет на коалицията, където се обсъждат последните детайли по актуализацията на бюджета, преди проектът да бъде внесен в НС за обсъждане, предаде NOVA.

  Антикризисният пакет е на стойност около 2 млрд. лева и включва – 0% ДДС на хляба, 25 стотинки отстъпка за литър гориво и данъчни облекчения за едно дете 600 лева, за две – 1200 лева.

  В бюджета за Държавното обществено осигуряване са заложени 18 милиарда и 247 милиона. Минималната пенсия става 467, а от октомври ще има и преизчисляване средно с 15% по т. нареченото швейцарско правило.

  Заложеният дефицит остава 4,1%. Предвидената инфлация се покачва до близо 12 на сто. Наред с това, икономическият растеж пада до 2,9%. От сметката на финансовото министерство се вижда още, че държавата залага по-висок праг и за нов дълг. Таванът се увеличава с близо 3 млрд. лева и става малко над 10 млрд. лв.