fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 01:42

НС реши: Възнагражденията на депутатите ще се превеждат по банков път

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Възнагражденията на депутатите ще се изплащат по банков път. Това реши окончателно парламентът с приетите текстове от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание /НС/.

Не беше прието предложението на председателя на парламентарната група /ПГ/ на “Продължаваме Промяната” /ПП/ Андрей Гюров да отпадне текстът, с който допълнителните разходи на депутатите за сътрудници, консултации, експертизи, помещения, следва да се изплащат след решение на парламентарната група.

Така остана действащият текст, според който Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители, в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, като сумите се превеждат по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Депутатите приеха блицконтролът на министър-председателя и вицепремиерите вече ще бъде в първия петък на месеца от 9.00 часа. Досега той беше всеки първи четвъртък от месеца от 12.00 часа.

В първите до два часа от заседанието в първия петък на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание, записаха депутатите по предложение на “Продължаваме Промяната”.

Редовният парламентарен контрол остава всеки петък от 11.00 часа.

Народните представители запазиха правилото, когато при второто гласуване няма направени писмени предложения или направено възражение, текстовете да не се четат в пленарната зала. В този случай те се прилагат към стенографския протокол, като част от него.

Министър-председателят, вицепремиерите или министрите ще могат да отложат устен или писмен отговор на въпрос или питане от парламентарния контрол само поради болест, командировка извън страната, или при неотложни случаи, решиха още депутатите.

Възможността за отлагане на въпроси беше възстановена в правилника на парламента по предложение на Ива Митева (“Има такъв народ”), но само при обективни причини като болест и командировка.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img