fbpx
29 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 18:33

Депутатите забраниха продажбата на райския газ на непълнолетни

Измененията в Закона за здравето, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Депутатите забраниха продажбата на райски газ на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание. 

Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст. Вече не е позволена употребата му на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

По предложение на депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов беше прието изключение от забраната, но то важи само за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително вкусовата промишленост в закрити обществени места.

Парламентът прие и одобри административните санкции при продажба на райски газ. За физическите лица глобата е от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

Вчера единодушно, с 15 гласа “за”, парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване законопроект за изменение на Закона за здравето. Предвижда се създаване на национални програми за недопускане на употреба на райски газ от деца, заяви заместник-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img