5.12.2022 | понеделник | 03:05

Новото правителство ще бори зависимостите на децата към смартфоните със спорт

Публикувано:

Сподели поста:

Кабинетът на Кирил Петков възнамерява да въведе напълно нова система за физическо възпитание в учебните заведения. В раздел „Спорт“, коалиционните партньори са се договорили, часовете по физкултура да се увеличат от 2.5 на 5 часа седмично.

Ще бъде разработен и план, с който да се предотврати зависимостта на децата и възрастните към мобилни телефони и други електронни устройства.

Документът, одобрен от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“, предвижда изучаването на различни спортове в часовете по физическо възпитание.

Коалицията възнамерява да изгради открити спортни площадки в квартали, училища и университети, да осъвремени настилките на спортната инфраструктура, да построи балонни съоръжения, които дават възможност за целогодишно спортуване и нови физкултурни салони.

Новите управляващи искат значително увеличаване на финансирането на Министерството на младежта и спорта от държавата. 

Предвиден е и анализ на ефекта от одържавяване на лотариите и Спортния Тотализатор. 

Ще бъдат създадени и наградни фондове за треньори, създаващи шампиони, както и на самите шампиони – държавни, европейски, световни и олимпийски. 

Действията с краткосрочен характер включват анализ за ефективността на спортната база, категоризация на спортни бази и оценка на развитието на спорта и видовете спорт в общините. 

Ще бъде извършена финансова проверка на федерации, спортни клубове и организации за изразходваните средства, предоставени им от ММС.

На проверка и одит подлежат и големите държавни инвестиции в спорта, както и държавните спортни училища. 

За разработването на проект за нов национален стадион извън центъра на София обаче няма постигнато съгласие и темата ще се обсъжда и анализира допълнително, пише в споразумението. 

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...