fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:57

Новогодишният концерт на Виенската филхармония отново с публика в залата

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

На 1 януари 2022 в Златната зала на виенския “Музикферайн” ще се проведе традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония. След като миналата година Новогодишният концерт под диригентството на Рикардо Мути премина без зрители, тази година в залата отново ще има публика.

На диригентския пулт за трети път ще застане Даниел Баренбойм. Той е сред големите имена, които трайно си сътрудничат с Виенската филхармония. Съвместната творческа дейност на 79-годишния Баренбойм със знаменития оркестър започва още през далечната 1965 г., а през 2009 и 2014 г. той дирижира и Новогодишния концерт.

Снимка: ©Terry Linke

Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус. Както всяка година в програмата са включени и изпълнения на солистите на балета при Виенската опера.

Виенската филхармония пази засега в тайна концертната програма. Тя ще бъде съобщена официално по време на пресконференция на 29 декември, съобщават от представителството на община Виена в София.

Неотделима част от музикалното събитие е и украсената с хиляди стръкове цветя концертна зала. От 2015 г. това са цветя, отгледани във виенските общински оранжерии.

Снимка: ©Terry Linke

За да превърната концертната зала в истинска цветна градина, опитните фрлористи ще започнат да я украсяват още на 27 декември.

Поради действащите противоепидемични мерки в залата ще бъдат допускани само ваксинирани или преболедували Ковид зрители.

Със заповед на австрийското правителство е забранено присъствието на правостоящи, а носенето на предпазни маски от типа FFP2 е задължително по време на целия концерт.

На 1 януари 2022 отново над 50 млн. зрители в повече от 90 страни по света ще гледат на живо Новогодишния концерт под диригентската палка на маестро Даниел Баренбойм.

БНТ ще излъчи концерта пряко от 12:15 ч.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img