fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:58:50
петък | 27.05.2022 | 02:58:50
17.8 C
София

Новият колективен договор в здравеопазването предвижда заплатите на лекарите да бъдат увеличени с 800 лева

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на второ гласуване законопроект за промени в Закона за здравното осигуряване

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Новият Колективен трудов договор в отрасъл “Здравеопазване” предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация “Подкрепа” и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл “Здравеопазване”, с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Подпис под документа постави и здравният министър Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели.

Работодателските организации, които решат да подпишат Колективния трудов договор, имат правна възможност да го направят и на по-късен етап. 

Парламентарната комисия по здравеопазване прие и на второ гласуване законопроект за промени в Закона за здравното осигуряване.

Промените се отнасят за лицата, които имат статут на предоставена временна закрила в България. Получилите такъв статут ще имат същите права като здравноосигурените български граждани. 

Председателят на комисията и вносител на законопроекта доц. Антон Тонев каза, че не се създават допълнителни права за пристигащите от Украйна в сравнение с правата на здравноосигурените български граждани. Имащите статут на временна закрила няма да имат допълнителни привилегии в сравнение с българските здравноосигурени граждани, увери той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук