fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 03:37

Нови учебни самолети за българските ВВС

Сделката за 4 чешки витлови самолети беше сключена през 2020 г. и е на стойност от около 5 милиона лева

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Три учебни самолета “Злин” пристигнаха на летище Долна Митрополия. Леките витлови машини са произведени в изпълнение на договор между Министерството на отбраната и чешката компания “Злин Еъркрафт” АД.

Сделката, която е за доставката на общо 4 машини, беше сключена през 2020 г. и е на стойност около 5 милиона лева.

Новите самолети ще бъдат използвани за първоначално летателно обучение на млади пилоти във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”.

Първите три самолета излетяха от летище Отроковице и успешно пристигнаха в 12-а авиационна база в Долна Митрополия. По стар български обичай екипажите бяха посрещнати с хляб и сол.

До края на седмицата се очаква и четвъртият договорен самолет Zlin Z242L.

Следват процедури по приемане и облитане на новата авиационна техника от комисия на Военновъздушните сили, съобщиха от българското военно министерство.

България е в очакване на доставка на 8 изтребителя F-16 Block 70, които трябва да бъдат произведени и доставени от американския военен гигант “Локхийд Мартин” до 2024 година.

В момента български пилоти се обучават за управлението на този тип бойни самолети в САЩ.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img