26.11.2022 | събота | 22:26

Нови учебни самолети за българските ВВС

Публикувано:

Сподели поста:

Три учебни самолета „Злин“ пристигнаха на летище Долна Митрополия. Леките витлови машини са произведени в изпълнение на договор между Министерството на отбраната и чешката компания „Злин Еъркрафт“ АД.

Сделката, която е за доставката на общо 4 машини, беше сключена през 2020 г. и е на стойност около 5 милиона лева.

Новите самолети ще бъдат използвани за първоначално летателно обучение на млади пилоти във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

Първите три самолета излетяха от летище Отроковице и успешно пристигнаха в 12-а авиационна база в Долна Митрополия. По стар български обичай екипажите бяха посрещнати с хляб и сол.

До края на седмицата се очаква и четвъртият договорен самолет Zlin Z242L.

Следват процедури по приемане и облитане на новата авиационна техника от комисия на Военновъздушните сили, съобщиха от българското военно министерство.

България е в очакване на доставка на 8 изтребителя F-16 Block 70, които трябва да бъдат произведени и доставени от американския военен гигант „Локхийд Мартин“ до 2024 година.

В момента български пилоти се обучават за управлението на този тип бойни самолети в САЩ.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
лека мъгла
2.1 ° C
3.2 °
-0.5 °
85 %
1.3kmh
96 %
сб
2 °
нд
5 °
пн
3 °
вт
5 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...