fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:45

Нови изисквания към кандидатите за разрешително за оръжие в Ню Йорк

Законът беше подписан от губернаторката демократ Кати Хоукъл

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Тъй като при разследванията на масови убийства в САЩ наяве излизат пропуснати предупредителни знаци, щатът Ню Йорк въвежда нова стратегия за проверка на кандидатите за разрешителни за оръжие, съобщи Асошиейтед прес. От хората, които искат да носят скрито оръжие, ще се изисква да предоставят профилите си в социалните мрежи, за да се направи преглед на техния “характер и поведение”.

Някои от местните служители, които ще бъдат натоварени със задачата да преглеждат съдържанието на социалните мрежи, се питат дали ще разполагат с необходимите ресурси, а в някои случаи – дали разпоредбата е в съответствие с конституцията.

Шерифите не са получили допълнителни средства или персонал, за да се справят с новия процес на кандидатстване, казва Питър Кейоу, изпълнителен директор на Асоциацията на шерифите в Ню Йорк. Според него законът нарушава правата, произтичащи от Втората поправка, и въпреки че кандидатите трябва да посочат профилите си в социалните медии, той не смята, че местните служители непременно ще ги прегледат.

Законът беше подписан от губернаторката демократ Кати Хоукъл, която каза, че стрелците понякога отбелязват в мрежите намерението си да наранят другите, пише БТА.

Все по-често млади мъже влизат в интернет, за да направят намеци за това, което предстои, преди да извършат масово убийство, както направи и стрелецът, който уби 19 деца и двама учители в начално училище в Ювалди, Тексас.

Съгласно закона кандидатите трябва да предоставят на местните власти списък на настоящите и бившите си акаунти в социалните мрежи от предходните три години. Служителите на местните шерифства, съдиите или местни чиновници в провинцията ще трябва да преглеждат тези профили, за да проверят дали кандидатите са правили изявления, предполагащи опасно поведение.

Хоукъл, която също така е възложила на щатската полиция да издирва екстремизма онлайн, не отговори веднага на списък с въпроси относно изискването за социалните медии, включително как щатът ще се справи с изискването за свободата на словото и опасенията за неприкосновеността на личния живот.

Говорителите на социални медийни платформи като Фейсбук и  Туитър не отговориха веднага на исканията за коментар, посочва АП.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here