fbpx
More

  Нови 8 електробуса вървят от днес в София

  С доставката на 30 нови електробуса в следващите месеци ще бъдат обновени линии №60, 74 и 73

  Продължаваме да обновяваме подвижния състав на градския транспорт. С новите 30 електробуси в “Столичен електротранспорт” ще имаме общо 45. Това каза днес заместник-кметът по направление “Транспорт” на Столичната община Кристиан Кръстев, който присъства на пускането на първите електробуси по договор за доставка на общо 30 нови превозни средства и 10 зарядни станции.

  Снимка: Аделина Ангелова

  От днес 8 нови електробуса се пускат в движение по автобусна линия № 6 и временната линия № Е20Т, която замества трамвай линия № 20 за времето на ремонта. С доставените 30 нови електробуса в следващите месеци ще обновим линии №60, 74 и 73. С тях електробусите на градския транспорт стават 65, а в процедура за доставка са още 52.

  Доставката на новите електробуси е част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт в София, която се реализира през последните години. С модернизирането на превозните средства се подобрява градския транспорт, както и качеството на атмосферния въздух.

  “Ще имаме 117 чисто нови електробуса в движение. Работим отдавна върху маршрутите на бъдещия довеждащ транспорт, за който ще се използват новите превозни средства”, посочи Кръстев.

  Снимка: Аделина Ангелова

  Новите електробуси са климатизирани, разполагат с видеонаблюдение, със зарядни устройства за мобилни телефони. Те са нископодови, имат рампа за трудноподвижни хора и за майки с детски колички. Електробусите използват съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори, което им позволява да зареждат на крайните спирки в рамките на 5-6 минути, да улавят енергия при спиране и да я оползотворяват. Доставката на 30 броя нови нископодови бързозарядни електробуси и 10 броя нови зарядни станции са част от проект по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”, осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз.