fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 21:08

Нови 49 сателита за интернета на Мъск вече са в орбита (ВИДЕО)

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Частната космическа компания SpaceX изстреля първата си ракета за 2022 г. Тя беше натоварена с 49 интернет сателита на дъщерната компания Starlink. Поредният старт от Космическия център “Кенеди” във Флорида бе излъчен на живо онлайн.

Оперативни са вече 1465 сателита, като целта на първия етап е 1584 да са в орбита и да създадат първото ниво на сателитното “съзвездие”, което да осигури интернет на отдалечените места на почти цялата планета.

Компанията на Мъск се похвали и със 145 000 потребители на Starlink в 25 държави – ръст с 5000 от ноември миналата година. Всеки от тях е платил 500 долара за хардуер и плаща по 100 долара на месец за самата услуга.

Тези данни обаче сочат спад в ръста на потребители – в първите месеци имаше по 10 000 нови потребители.

Причината не е толкова в загуба на интерес към проекта, а в световния недостиг на чипове. Starlink не успява да осигури и изпрати хардуера на клиентите си и много от тях ще се наложи да чакат с месеци, за което компанията вече се извини.

Въпреки това SpaceX ще се стреми да направи услугата достъпна в още 45 държави до края на годината, стига местните регулатори да не възразят.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img