fbpx
28.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 17:02

Нов закон ще стимулира инвестициите в науката

Бъдещият Закон ще въведе финансови стимули за бизнеса, който подпомага работата на научните организации

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министерството на образованието и науката (МОН) ще стимулира инвестициите на частния сектор в приложни научни изследвания чрез нов закон, съобщи пресцентърът на ведомството.

Бъдещият Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите (ЗННИИ) ще въведе финансови и други стимули за бизнеса, който подпомага работата на научните организации. Той ще помогне на университетите и научните екипи да комерсиализират откритията си .

Правната рамка ще замени сега действащия Закон за насърчаване на научните изследвания. Новият нормативен акт за първи път ще регламентира не само връзката между научната общност и бизнеса, но и трансфера на знания и технологии.

Ще се въведе единен модел на интелектуална собственост, възникнала при изпълнението на научни проекти, финансирани с публични средства.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img