2.12.2022 | петък | 00:45

Нов политически вятър в Германия, три партии формират новата управленска коалиция

Публикувано:

Сподели поста:

Германската социалдемократическа партия подписа коалиционно споразумение за формирането на правителство със „Зелените“ и Свободната демократическа партия по време на церемония в Берлин, предаде „Дойче веле“.

Подписването се случва ден, след като партията на „Зелените“ одобри коалиционната сделка с другите две партии, с които ще участва в новото управление на страната. Очаква се утре социалдемократът Олаф Шолц да замени като канцлер Ангела Меркел, която се оттегля след 16 години на поста.

„Това е моментът, в който ерата след Меркел наистина започва“, пише Михаела Кюфнер от „Дойче веле“.

Шолц ще поеме управлението в трудно за Германия време, в което страната се бори с нарастващ брой на заразените с COVID-19 и висока инфлация.

Коалицията от социалдемократи, зелени и либерали поема руля на управление с изразена решимост за модернизация на страната под лозунга „Дръзки за повече напредък“.

„От тази седмица искаме да работим за постигането на повече напредък. Нямаме илюзии и знаем, че сме изправени пред големи предизвикателства“, коментира лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер.

Трите партии представиха споразумението миналия месец, но за подписването му беше нужно одобрението на всички членове на пакта.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.6 ° C
2.8 °
0.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
чт
2 °
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху